Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek
óta jól őrzött titok. Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták
mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az
aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra
bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel. Vajon
miért nem lehetett hallani erről eddig? A diéta-ipar egy
dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná, hogy a könyvek szerzői, vagy az
élelmiszeripari cégek húzzák a nagy hasznot belőle. És nem. Persze nekik
sem megy rosszul, de a játszma
igazi nyertese a gyógyszeripar. Hogy
hogy jön a gyógyszer az
aszpartamhoz?
Egyszerű.
Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel
véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben.
A cég pedig a G. D. Searle, aki gyógyszergyártó létére
képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és több száz, a gyógyszereik miatti károsmellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye,
milyen megbízhatónak tűnnek? A Searle egyik
leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert. Izgalmuk érthető
volt, hiszen ez a szer több százszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani
és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A
probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszerés
Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag
bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja.
Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok, a
kísérletekhez használt egerek nem
voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban
már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen
megválasztott
Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján
leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe,
aki azonnal felülvizsgálta a "túl
szigorú" megkötéseket és engedélyezte
az aszpartam használatát a száraz
élelmiszerekben.
Nem sokkal később elindult az a
rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek
már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban
és gyerekvitaminokban való
felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel,
mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor
fogadta el a NutraSweet kérvényétaz aszpartam nagy mennyiségű, szabad
forgalomba hozataláról.
Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan
betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját:
nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az
aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is.
Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember
szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs,
hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.
Több, mint 90 mellékhatást
tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának. Hihetetlennek tűniknem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyianyag ekkora kárt okozni? Az aszpartam a
vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész
testen, és bármilyen szövetbe lerakódni. A ciklamáttal vagy a
szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet.
Elfogyasztása után a benne lévő metanol formaldehiddé, majd hangyasavvá
változik. A formaldehid belégzése halálos,
rákkeltő.
További összetevői, a fenil-alanin és
az aszparginsav pedig mérgezőek. Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet
is észlelt már magán, esetleg fizikailag
megmagyarázhatatlanul gyengül, azonnal tegye le a diétás kólát. És ha még semmilyen reakciót nem észlelt, azon szerencsések közé tartozik, akik
visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi
aszpartam-fogyasztást.
És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze
néhány év alatt több mint tízezer NutraSweet-tel kapcsolatos
panaszbejelentés érkezett, amely az összes beérkező panasz 80 százalékáttette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző
Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a
közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogy ha egy termék agyon
van reklámozva, az csakis
egészséges lehet.
Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan
szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltottákjó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az
előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő
forgalomba került volna. És talán az sem véletlen, hogy
Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít az aszpartam. Hogy miért nem
mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek és
ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, ők megjelennek és elhiteltelenítik a
forrást. Azért a több
milliárdért évente ... Szerencsére az
Egyesült Királyságés az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy
végezzenek független kutatásokat az aszpartam "biztonságos"
mivoltával kapcsolatban.
Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra,
"biztos, ami biztos"alapon azért olvasd el a címkét és
légy résen mindennel, ami "light", mert aki cukormentesen
szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik.
Néhány
tipikus termék, amit ezzel édesítenek:
szénsavas
és rostos üdítőital,
joghurt,
fagylalt,
reggeli
készítmények,
pezsgő tabletta,
sportital,
gyerekvitamin(!),
lekvár,
és még szinte minden
rágógumi és diabetikus termékek,
kevés kivétellel maguk az édesítőszerek akár folyékony, tabletta kristályos
és por alakban.
A szacharin nátrimvegyülete a "hagyományos" cukornál 350-szer édesebb. Forralás hatására keserű, fémes ízű melléktermék keletkezik belőle.
A ckilamát "mindössze" 30-szor édesebb a cukornál. Ez az anyag hőálló, így befőzéshez is használható.
A K-aceszulfám szintén főzésálló, kesernyés íze miatt más édesítőszerekkel együtt használják.
Végezetül annyit mondanék, hogy először a szacharinról, majd az aszpartamról terjedt el hogy mérgező. A vizsgálatokból az derült ki, hogy ha a napi bevitel nem haladja meg megengedett értéket akkor valószínűleg nincs káros hatása. DE mégis mennyi a megengedett érték? ÉS miért nem írják rá a termékekre, hogy mennyi "mérget" tartalmaz? Jobban tennénk ha elkerülnénk ezeknek a vegyi anyagoknak a használatát, és inkább fogyasszunk cukrot, még akkor is ha nagy az energiatartalma és félünk az elhízástól.