A hízásban a fő bűnös a fruktóz!


Nem mindegy, milyen cukrot fogyasztunk. A fruktóz méreg!

Mercola doktor honlapjáról  két rendkívül fontos interjút szeretnék röviden ismertetni. Mindkettő ugyanarról szól: a kóros kövérség kialakulásában, a májelzsírosodáést, a 2.típusú cukorbetegség ,  a vesebetegségek, a magas vérnyomás és a keringési betegségek egyik ha nem első számú fő okozójáról.  Ez pedig nem más, mint a fruktóz, az a kukoricából készült édesítőszer, ami már szinte minden élelmiszerbe bekerült.

Mercola doktor a fruktózzal kapcsolatos kutatásokról készült interjúk összefoglalását a következő kérdésekkel vezeti be:

Mit szólna hozzá, ha megtudná, hogy Ön a napi kalóriafogyasztása 25%-át  egy méregből nyeri, amelyet élelmiszernek minősítettek?

És ha megtudná, hogy ez a kémiai szélhámos az oka az ön izulin rezisztenciájának és hízásának?

És a megemelkedett vérnyomásának?

És a megemelkedett tryglicerideknek és LDL-nek (rossz koleszterin)?

És a vitamin és az ásványi anyagok lemerülésének a szervezetében?

Köszvényének, szívbetegségének és májkárosodásának?

Ön dühös lenne? (attól, hogy az amerikai egészségügyi hatóságok jóváhagyásával és tudtával 30 óta fokozott mennyiségben etették ezt a mérget az emberekkel )

A tudomány rájött, hogy az emberek nem egyszerűen azért kövérebbek manapság, mint régebben, mert nem bírják visszafogni magukat attól, hogy többet egyenek és ezáltal .jóval több kalóriát fogyasztanak.

Az volt a kérdés, mi az, amit 30 évvel ezelőtt még nem ettünk, most meg igen? A válasz az, hogy  szénhidrátokból eszünk jóval többet, mint régebben. De milyen formában? A válasz: az édesített üdítő italok.Az átlagos amerikai polgár 60 gallon (1 gallon=4 liter) üdítőt fogyaszt évente! Cukorból 141 fontot (1 font 45 dkg.) és ezen belül 63 font fruktózt fogyaszt. A tínédzserek napi 73 fruktózt fogyasztanak, ami kalóriaszükségletük 12%-át teszi ki. Napi egy doboz üdítőital fogyasztás egy évalatt 15 fontnyi zsírt „termel”. De ezt az értéket kis dobozokra számították ki! Azóta a dobozok is jóval nagyobbak lettek!.  És a fruktóz már a bébiételekbe is bőséges mennyiségben került be. Annyival,mint ha naponta egy doboz kólát adnának a csecsemőnek.

 

Dr Richard Johnson és dr Lustig beszámolt arról, hogy klinikai kutatása során észrevette, hogy a magas vérnyomásban szenvedő tínédzseknél igen magas a húgysav érték. Ha levitték a húgysav értéket, megszűnt a magas vérnyomás. A magas vérnyomsában és vesebetegségekben szenvedő betegekre jellemző a magas a húgysav érték. De mitől alakult ki a magas húgysavérték? Hamarosan rájöttek, hogy a fruktóztól. A fruktóznak más a metabolikus útvonala, mint a glukóznak. Percekkel az elfogyasztása után már feldobja a húgysavtermelést. A magas húgysavval kapcsolatban korábban azt gondolták, hogy az köszvényt vált ki és jóllehet ismert volt, hogy a magas vérnyomásban, vesebajban, kövérségben szenvedő betegeknél is rendszerint magas a húgysavérték, azt azonban nem tudták, hogy ez nemcsak egy tünet, hanem a fő kiváltó ok! A húgysav érték nem szabad hogy túl alacsony legyen és az se jó, ha túl magas: a jó érték: 3,0-5,5 mg/deci vizeletben.  A fruktóz káros hatása semlegesíthető, ha leviszik a húgysavat.

 

De hogyan kerül a sok fruktóz az emberek, azon belül a gyerekek  szervezetébe?  A fő forrás az üdítőital, azon belül a diétás üdítő. A diétás üdítő italok diétás jellege egy nagy átverés: az USA-ban akkor terjedtek el, amikor nagyon megemelkedett a szívinfarktusok száma és ezt a magas zsírfogyasztással hozták összefüggésbe. Elterjedtek a zsírszegény, de ízetlen élelmiszerek. Ugyanebben az időben (Japánban 1966-ban feltalálták a  répa- és nádcukornál sokkalta édesebb ízű és jóval olcsóbb, kukoricából (egyébként génkezelt és ezáltal is káros hatású kukoricából) készülő folyékony édesítőszert. Az USA-ban 1975 óta használják. Előnye az olcsósága, ezért, ezért kezdték ezzel édesíteni a diétás üdítőitalokat, mondván, hogy azokban jóval kevesebb a cukor. Majd szinte minden élelmiszert ezzel  (is) ízesítenek. Így még akkor is bőven kerül a szervezetbe fruktóz, ha valaki nem iszik üdítőket.  Pedig a 15 grammos napi bevitelt nemszabadna meghaladni.

A fruktóz és a glukóz kémiailag nem egyenértékűek: a glukózban 6 szénatom van, a fruktózban 5. A cukróz, azaz a fehér cukor fele-fele arányban tartalmazza a kétféle molekulát úgy, hogy egy oxigénatom összekapcsolja őket. Ez a kapcsolat azonban felbomlik és ekkor lényegében úgy hat, mintha felerészben tiszta fruktóz lenne.

Az glukóz és a fruktóz között az anyagcserére való hatásuk szempontjából jelentős különbség van. A glukóz valamennyi hányadát a szervezet sejtjei mint energiaforrást használják fel, a másik fele glükogén formájában a májba kerül, mint tartalék,. A fruktóz egésze zsírrá alakul át a májban, aglükolnak csak jelentéktelen része. Az sem midnegy, milyenné. Ebből a szempontból a triglicerid molekula  az, ami megakad, mert nagysága miatt nem képes ki-beáramlani a sejtben. Az inzulin az, ami lehetővé teszi a glukol sejtekbe való beáramlását és ott energiaforrásként való hasznosulását. Normál körülmények között, tehát ha az inzulintermlés és érzékenység megfelelő, akor 120 kalóriányi glukózból mindössze egy kalória válik káros anyagcseretermékké. Fruktózból 40.

A fruktóz hatása szinte teljesen azonos az etilalkoholéval. Sok ember fő széhidrátforrása az etilalkohol, amely útja során mindenhol otthagyja toxikus nyomait. Az ethanol idegméreg és májméreg. 10%-át az agy dolgozza fel, 10 %-a különböző helyeken, és 80%-a májban dolgozódik fel. Azon kívül, hogy az etilalkohol tényleges kalóriahatása az azonos  kalóriatartalmú glukózhoz képes 4x-es, ezen felül más különbségek is vannak: a máj az ethanolt aldehiddé alakítja át, amely szabad gyököket termel, károsítván ezzel a májfehérjéket. Táplálja a zsírsejteket és érplakkok kialakulásához vezet. Olyan enzim termelődik, amely gyullaádásokat hoz létre, a májban inzulin rezisztenciát, ami májgyulladáshoz, májzsírosodáshozés   a cirrózishoz vezethet. A szabad zsírsav szétterjed és az izmokban is inzulin rezisztenciát hoz létre, ami még rosszabb, mint a májban keletkezett inzulin rezisztencia és 2.típusú diabetest okozhat.

De mi köze van az alkoholnak a fruktózhoz? Az, hogy hasonló negatív hatású anyagcserefolyamatokat indukál. .
Melyek a fruktóz negatív hatásai?

1.A fruktóz azonnal fruktózfoszfáttá alakul, ezzel a májsejtekból kivonja a foszfort, ezzel létrejön egy csomó hulladéktermék, ami viszont a húgysavtermelődést serkenti,, ami pedig azt az enzimet gátolja, amely a vérnyomásszabályozást végző nitrogénoxidot visszafogja. Ezzel jön létre a magas vérnyomásbetegség, a magas húgysavtermelés pedig  köszvényt okozhat.  

A fruktózfoszfát olyan zsírvegyületeket termel, aminek eredményeként hyperlipidémia alakul ki.. A fruktóz az összes szénhidrátok közül a legzsírbarátabb. Mint az alkohol, a fruktóz is a szabad zsírsavak szétáramlása révén az izmok inzulinrezisztenciájához vezet. Ugyanúgy májinzulinrezisztencia és ennek következtében májzsírosodás is létrejön. A fruktóz fékezi a leptin termelést.

A glukóz elfojtja  ghrelin nevű éhségjelző hormon termelését, a friuktóz  nem.

A fruktóz azáltal, hogy emeli a triglicerideket, csökkenti annak a leptinnek a mennyiségét, amely át tudná lépni az agy-vérgátat. Nincs ami jelezze, hogy már  jóllaktunk. Amikor tehát jóllakottságot kéne éreznünk, továbbra is éhségérzetünk van. Még van egy másik vegyület is, amely az energiaszint megfelelőségét jelzi, azt is elfojtja. .Végülis téves jelezést ad a számunkra: azt, hogy szükségünk van a túlevésre, sőt az örömet okoz..  

Tovább fokozódott a veszély azzal, hogy a folyékony cukor után feltalálták a tiszta kristályos fruktózt, ami még ártalmasabb. Ráadásul mindenféle nehézfémekkel, higannyal és mással szennyezett. De hogy-hogy az (amerikai) egészségügyi hatóság nem szól semmit minderre? Miért csak az alkohol fogyasztást korlátozza? Mert a hosszabb távon ható toxinokkal nem foglalkozik. A fruktóz nem kerül az agyba és így nincs akut hatása,  mint az etilalkoholnak.

Nagyon fontos a testmozgás. Nem azért, mert az kalóriafogyasztással jár, hanem azért, mert  a testmozgás serkenti az enzimek termelését, amiből állandó a hiány. Az enzimek megakadályozzák, hogy a fruktóz azonnal a májba kerüljön és ott zsírrá alakuljon,. javítja az izmok izulin érzékenységét, csökkenti a stresszt és a cortizolt, valamint a ghrelin termelődést, ami csökkenti az étvágyat, gyorsítja az anyagcsereciklust,

A gyümölcsök fruktóz tartalma nem káros, mert a gyümölcsök tartalmazzák azokat az anyagokat, melyek semlegesítik a fruktóz káros hatását, de az érett gyümölcsök fruktóz tartalma már számottevő. A gyümölcslevek ugyanolyan károsak, mint  az üdítő italok.

Különösen káros a glukóz és a fruktóz együttes fogyasztása, mert a glukóz önmagában nem káros, de növeli a fruktóz által okozott inzulinrezisztenciát.

 

Egy szóval a fruktóz nemcsak egészségtelen, hanem kimondottan méreg! Az un. metabolikus szindrómán (kövérség, magas vérnyomás, májzsírosodás, cukorbaj) kívül még számtalan egyéb kóros állapotokat hozhat létre.  Többek között azáltal is, hogy akadályozza az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását.

 

A másik húgysavnövelő „élelmiszer”  a sör! A sörhason kívül ugyanazokat a betegségeket hozza elő, mint a fruktózfogyasaztás.

 

A cukorfüggőséget nehéz legyőzni, de ezen múlik a gyógyulás. Az első két hétben kell nagyon szigorúan lecsökkenteni a fruktóz fogyasztást, mert ez az idő elég ahhoz, hogy a szervezet cukorelnyelése és érzékenysége visszaálljon  egy normális szintre. Ugyanis a betegség (a hízás, a májzsírosodás, a magas vérnyomás) azért súlyosbodik gyorsuló ütemben, mert egy bizonyos szint után a szervezet fruktóz érzékenysége fokozódik és a káros folyamatok ezáltal intenzívebben jelentkeznek.. Ha a szervezet fruktóz-érzékenysége  visszaáll a normális szintre, akkor megáll a romlás is.

 

A legegészségesebb édesítőszer a glukóz, bár az kevésbé édes, mint a fruktóz. A mézzel is vigyázni kell, mert ugyan vannak jó hatásai is, de magas a fruktóztartalma.  A mesterséges édesítőszerek is mind mérgezőek. Legjobb édesítő a stevia. Ne fogyssz energiaitalokat, mert tele vvannak cukorral és adalékanyagokkal.  

 

Adatok

  • Sysmus

  • egészség

  • 2010. már. 15. 0:31

  • 2010. már. 17. 14:29

  • magyar nyelvű

  • saját

  • 10 238 megtekintés

  • 0 darab

Számít a véleményed!

Csak regisztrált és bejelentkezett tagok szólhatnak hozzá.

Eddigi hozzászólások

Legyél az első, aki elmondja a véleményét.

Szabó Gergő webfejlesztő
X
Regisztrálj most és mégtöbb e-könyv lehet a tiéd!         REGISZTRÁLOK
0